Turin Brakes

Brits collectief strooit nog altijd lustig met perfectionistische folksongs

De Engelse folkpopband Turin Brakes brak begin jaren nul door op de vleugels van de ‘New Acoustic Movement’, waartoe ook bands als Kings of Convenience, Elbow en Starsailor werden gerekend. Toch houdt het kwartet zich niet echt aan dit label – de song staat voorop, of die nu elektrisch of akoestisch wordt gespeeld. Behalve uitstekende componisten zijn de heren ook uitstekende zangers: de fraaie harmonieën in hun nummers nestelen zich snel in je hoofd en gaan niet meer weg.

Het aanstaande album Wide Eyed Nowhere vindt troost in stilte en het kalme niets: in plaats van een strakke studiosetting nam de band de plaat op in huiskamer en achtertuin van mede-oprichter Olly Knights. Hierdoor konden de liedjes op eigen tempo rijpen, zonder toedoen van teveel franjes. Een show van Turin Brakes is en blijft zo consistent als de seizoenen: een warme toevlucht van turbulente tijden.

Support: Dog Byrond
Dog Byron is een rockband uit Rome/Berlijn die in 2010 werd opgericht door de Italiaanse muzikant Max Trani.
De band kwam in een stroomversnelling door hun persoonlijke sound gekenmerkt door een combinatie van rootsblues en de grunge-sound van de jaren 90. Later werden hier folk-, soul- en elektronische tonen aan toegevoegd. De band heeft aanzienlijke erkenning gekregen in landen als Duitsland, Frankrijk, België, Nederland, Italië en Zwitserland, waar ze hebben geopend voor artiesten als Peter Murphy, Bush, Turin Brakes, Everlast en Micah P. Hinson.

Handig om
te weten