Robert Finley

Soul zo ruw als glasscherven en zo soepel als honing, support Le Garage

Robert Finley is een soulzanger van wereldklasse. Met zijn 67-jaar ervaring weet hij in één adem van een oerkreet over te gaan naar een fluweelzachte kopstem. Zijn talent werd dan ook zeker opgemerkt, door onder andere Dan Aucherbach (The Black Keys). Aucherbach produceerde het laatste album van Robert Finley, wat een mix van blues, soul, gospel en rock-doordrengde platen opleverde over verschillende hoofdstukken uit het leven van Finley.

In het leven van de Amerikaan is meer gebeurt dan in de gemiddelde film. Met verhalen over moeten plukken van katoen, opgroeien in de Amerikaanse countryside, de uitdagingen van leven op straat, gevangenisstraffen, de pijn en het plezier van liefde, zoektocht naar een beter leven en vergeven worden voor oude zonden. Dat alles is gedistilleerd tot één plaat waar de authenticiteit van af druipt.

"Ik probeer alles van mijzelf te geven als ik zing," legt Finley uit, welke vrijwel zijn volledige leven in Louisiana doorbracht. “We hebben dit album gemaakt nadat we samen hebben tourden, en we waren er meer dan klaar voor. Ik was klaar om mijn verhaal te vertellen, en Dan en zijn team kende me zó goed, dat ze elke stap van de weg er voor me waren”.

“Robert is echt een bijzonder exemplaar” legt Dan Aucherbach uit, producer van Finley en zanger van The Black Keys. “Met hem samen muziek schrijven was een speciale ervaring. Hij is volledig blind, is opgegroeid met zijn familie op een boerderij en liet zijn stem vooral horen in de kerk. Hij leerde zichzelf gitaar te spelen, werkte op een blauwe maandag als helikopter reparateur in Duitsland, waar hij met de band van het leger door heel Europa toerde. Daarbij zong hij op elke hoek van de staat, ontwikkelde skills als timmerman en vergat hij ook zijn gezin niet in het proces. Tegelijkertijd vond hij de tijd om een geheel eigen stijl te ontwikkelen. Krachtig, poëtisch en authentiek. Dat alles hoor je terug.”