Tibor de Jong & Floris Smit x 20 jaar De Helling

‘Je hoeft hier nooit bang te zijn om uit te glijden.’

Een interview met twee VR-pioniers

Door een futuristische Virtual Reality-bril naar betoverende fantasiewerelden staren, terwijl Spinvis allemaal dingen in je oor fluistert. Zoiets als de VR-experiences van Floris Smit en Tibor de Jong heb je nog nooit meegemaakt. Al een aantal keer was onze zaal het decor van zo’n droomreis. Het tweetal verrijkt liveshows met de magie van VR, en maakt concerten zo extra onvergetelijk. We spraken Floris en Tibor over hun unieke project, hun toekomstplannen en over dat ene poppodium waar het allemaal begon.

 Hoe kwamen jullie bij De Helling terecht?

Tibor: Ik bouwde al een tijdje VR-dingen, maar ik kon er niet echt een vorm voor vinden. Het waren nog allemaal losse filmpjes. De Helling heeft heel erg meegeholpen – samen met Floris – om daar een werkend ding van te maken. De Helling was daar ook echt de perfecte plek voor. We hebben ook een try-out gehad in TivoliVredenburg, maar dat was iets te statisch, te officieel. Dus toen hebben we hier onze eerste show gedraaid, in coronatijd. Dat was super-onhandig want mijn computer werkte niet goed, dus je kon per show maar twee of drie mensen bedienen. Ook moest iedereen bij de deur een sneltest doen… Het was heel rommelig, maar ook heel leuk. Ik denk niet dat dat op een andere plek ook had gekund.

Hoe ziet zo’n muzikale VR-show eruit?

Floris: De muzikant geeft een liveconcert, en wij maken daar een droomreis omheen. Iedereen in de zaal heeft een VR-bril op en wordt de wereld van de artiest ingetrokken. Alsof je in de videoclip staat. Er gebeurt constant van alles om je heen, en de livemuziek sluit daar heel goed op aan. De totale ervaring is extreem heftig. De show van Spinvis bijvoorbeeld: daar loopt hij rondjes door de zaal en fluistert dingen in je oor, terwijl je tegelijkertijd allemaal heftige dingen ziet gebeuren. Die combinatie tussen VR en livemuziek, dat is voor ons de beste synergie die er bestaat.

Omschrijf De Helling in 20 seconden

Tibor: De Helling is de perfecte combinatie tussen een professionele locatie waar grote artiesten spelen, en een laagdrempelige plek waar je kan experimenteren. Je hoeft hier nooit bang te zijn om uit te glijden.

Floris: Ze zijn de kickstarter van ons project. Zonder podium had dit nooit gekund. Die rol als facilitator en pionier is voor mij heel belangrijk. Het is gewoon heel dik dat we hier iets totaal innovatiefs kunnen doen.

Met welke artiest willen jullie nog samenwerken?

Tibor: Bovenaan het lijstje staat nu Amber Arcades, daar gaan we binnenkort mee samenwerken. En een droomartiest voor in de toekomst is toch wel… *denkt heel diep na* Madonna, denk ik. Dan zou ik zo’n hele uitgerekte jaren-90-VR maken, met Madonna dan wel gewoon zo oud als ze nu is.

Floris: Ik zou persoonlijk heel graag samenwerken met Joep Beving. Die pianomuziek neemt je eigenlijk al mee op een reis, en om dat dan ook nog te versterken met een virtual reality experience lijkt me echt extreem vet!