Godelivia Veira x 20 Jaar De Helling

‘Het is een kleine zaal, maar het heeft heel veel power!’

Een interview met Dj Godelivia veira

Zo’n 15 jaar geleden fietste Godelivia Veira voor het eerst van het verre Zuilen naar De Helling voor haar eerste vriendje. Die relatie hield geen stand, maar de liefde voor De Helling bleef altijd bestaan. Ze bleef haar weg terugvinden naar de kop van Rotsoord. Als liefhebber, fotograaf, dj bij onder andere Danshal: het heetste afro- en dancehallfeest van de stad. Een interview met Godelivia over het podium waar ze zich het meest thuis voelt.

Weet je nog wanneer je voor het eerst De Helling binnenwandelde?

Uhh, nee. Haha! Waarschijnlijk was dat tijdens een Utrecht Massive-feest, zo rond 2008. Een feestje voor Utrechtse drum & bass-heads, daar zat mijn eerste vriendje ook bij. En Lévi ook, jullie ex-programmeur.

Rolde je zo ook het Utrechtse nachtleven in?

Zeker! Eerst via drum & bass, daarna dubstep. Daar waren we als Utrecht ook echt goed in. Goede programmeurs, goede feestjes. Dus, ja: ik was in het weekend altijd wel ergens te vinden. Eerst alleen als bezoeker, maar ik kwam ook al snel bij een collectief terecht: Subway. Vrouwelijke dj’s waren toen schaars – nu nog steeds – dus ik kwam al snel op verschillende plekken terecht. Uiteindelijk ook bij De Helling met De Danshal. Dat was mijn volgende stap: dancehall en afro.

Hoe is het om in De Helling te spelen?

Vooral de geluidsmuur is uniek! Het is een kleine zaal, maar het heeft heel veel power. Dat voel je ook als bezoeker. Als je dan de zaaldeuren opentrekt komt er echt zo’n muur van geluid op je af, die je in het café niet echt hoort. Dat is altijd wel indrukwekkend. En als artiest… via de artiesteningang binnenkomen, het trappetje af, de backstage – die toch meer ‘afgeschermd’ aanvoelt dan de meeste backstageruimtes – dat geeft wel echt een artiestengevoel. En als je vervolgens hier het podium oploopt en het licht in je gezicht krijgt gaat je hart wel sneller kloppen.

Wil je de sfeer in De Helling eens omschrijven?

Gemoedelijk. Zoals ik al zei: het is klein. Je herkent mensen in de zaal. Vroeger woonde ik in Zuilen, dus De Helling lag voor mijn gevoel echt ver buiten de stad. Er waren geen andere gebouwen behalve De Helling en het politiebureau, dus het voelde best schimmig hier. Die sfeer is heel erg verbeterd door alle clubs en barretjes in de omgeving. Daardoor voel ik me nog meer thuis als ik hier kom. Iedereen kent me hier, van het barpersoneel tot de uitsmijters. Daardoor voelt het extra als thuis.

Wat is je mooiste herinnering aan De Helling?

Dat was De Danshal met The Heatwave, een dancehall-collectief uit Londen. Het was mijn verjaardag en het was gewoon één en al party, gezelligheid en vlaggen. Dat is mijn mooiste recente herinnering, maar alle optredens van Mala hier, Dub-Infusions – die krijgen ook zeker een plaats in de top 10. Ook omdat ik ze gefotografeerd heb. Die foto’s zijn ook mooie herinneringen.

Hoe ziet de line-up van jouw ideale feest in De Helling eruit?

God, moeilijk… Ik zou hier nog weleens een UK-minded all-female tropical bass/global bass-avond willen zien. Met Mina, Ikonika… en ikzelf natuurlijk! Dat de focus eens ligt op vrouwen die harde muziek draaien. Vaak worden vrouwen nog geassocieerd met zachte, vrolijke muziek. Deze hoek is juist stevig en in your face, en het is juist leuk om te laten zien dat vrouwen dat ook kunnen!

De Helling viert 20-jarig bestaan met interviewreeks en eigen speciaalbier

Dit najaar wordt De Helling 20 jaar. Al twee decennia lang vindt de Utrechtse underground z’n weg naar Rotsoord voor tegendraadse muziek, keiharde feesten en een roemrucht geluidssysteem. Dit viert De Helling door middel van een reeks interviews met sleutelfiguren, van medewerkers tot artiesten… en met bier! Niet zomaar bier, maar een speciaal jubileumbiertje, gebrouwen door Brouwerij Maximus.

Een twintigjarig jubileum is natuurlijk een prima reden om eens melancholisch over je schouder te kijken en terug te blikken op de eindeloze lijst van onvergetelijke concerten en stomende clubnachten die zich hier door de jaren afgespeeld hebben. Dit doet De Helling samen met twintig sleutelfiguren. Mensen die belangrijk waren voor het podium, in de breedste zin van het woord. Medewerkers, artiesten, programmeurs, boekers, wethouders: allemaal werden ze voor de microfoon gesleept om hun favoriete Helling-herinnering op te duikelen en te praten over de identiteit, het geluid, het verleden en de toekomst van het eigenzinnige poppodium. De komende weken zijn de interviews te zien op de socials en website van De Helling.

Er wordt niet alleen teruggeblikt op het verleden, maar ook geproost op de toekomst. En wel met een eigen Farmhouse Blond, gebrouwen door Brouwerij Maximus. De Hellingproef, werd ‘ie gedoopt, en hij smaakt naar De Helling: vernieuwend, fris en boordevol karakter. Het biertje is exclusief verkrijgbaar in De Helling.