Rik van Dam x 20 Jaar De Helling

Een interview met de organisator van The Funky Cat & DJ Geck-o

Rik van Dam (The Funky Cat): ‘Je voelt je hier uitgedaagd om iets nieuws te brengen’

‘Ik ben Rik en ik hou van De Helling.’ – Zo stelt Rik van Dam, alias Geck-O, zichzelf voor. De Helling is al jaren zijn speeltuin. Met zijn trippy bassrave The Funky Cat slaat hij genres aan diggelen en als dj stond hij zelf ook vaak op het podium. We spraken Rik over de plek die hij al 5 jaar lang zijn thuishonk noemt. Over het publiek, de sfeer en de onvergetelijke chaos van de allereerste Funky Cat-editie.

Wanneer maakte je voor het eerst kennis met De Helling?

Dat was volgens mij in 2010, bij één of ander supervet undergroundfeest. Ad Noiseam, heette dat. Echt van die keiharde industrial, met DJ Hidden. Die hebben we jaren later nog op onze eigen feesten geboekt. Toen was het rokershok er ook nog, ik ben stiekem best blij dat dat weg is, haha!

Beschrijf De Helling in 20 seconden

Intiem, gezellig, keihard geluid, altijd een goede vibe, hartstikke alternatief, een divers publiek… en niet om aan te zien van de buitenkant!

Hoe zie jij de rol van De Helling in de Utrechtse underground-scene?

De Helling is op dat gebied héél belangrijk. Deze plek stimuleert echt om iets anders te doen. Dat heb ik altijd gevoeld met The Funky Cat. Wij zijn sowieso best wel een vreemd concept, heel divers en eigenzinnig. We doen het altijd op onze eigen manier, en dat wordt hier enorm aangemoedigd. Zeker hier in Utrecht is er grote vraag naar dit soort plekken. Er zijn hier veel alternatieve mensen en die hebben hier een mooi thuishonk.

Je hebt als Geck-o natuurlijk ook vaak gedraaid in De Helling. Hoe is het om hier als artiest te staan?

Altijd ontzettend leuk! Zoals ik al zei is het publiek heel divers, en ze willen ook echt verrast worden. Je voelt je hier echt uitgedaagd om iets nieuws te brengen. Iets anders, wat het publiek niet kent of verwacht. Ik vind het heel opvallend dat het publiek in De Helling daarvoor openstaat.

Wat is je mooiste herinnering aan De Helling?

Ieder feest wat we hier gaven was prachtig, maar wat me meteen te binnen schiet is de allereerste editie van The Funky Cat. Dat was meteen All In, haha! Een soort test van: wat kunnen we hier doen? We hebben vanalles geprobeerd. Tussen alle dj’s door hadden we een band met ombouw, en nog een hele visuele show erbij. Het was één grote chaos, eigenlijk. Maar het ging zo goed! We verkochten zoveel tickets dat ik dacht: ‘als we dit kunnen flikken, dan gaan we hier nog heel lang blijven’. En vijf jaar later zijn we er nog!

De Helling viert 20-jarig bestaan met interviewreeks en eigen speciaalbier

Dit najaar wordt De Helling 20 jaar. Al twee decennia lang vindt de Utrechtse underground z’n weg naar Rotsoord voor tegendraadse muziek, keiharde feesten en een roemrucht geluidssysteem. Dit viert De Helling door middel van een reeks interviews met sleutelfiguren, van medewerkers tot artiesten… en met bier! Niet zomaar bier, maar een speciaal jubileumbiertje, gebrouwen door Brouwerij Maximus.

Een twintigjarig jubileum is natuurlijk een prima reden om eens melancholisch over je schouder te kijken en terug te blikken op de eindeloze lijst van onvergetelijke concerten en stomende clubnachten die zich hier door de jaren afgespeeld hebben. Dit doet De Helling samen met twintig sleutelfiguren. Mensen die belangrijk waren voor het podium, in de breedste zin van het woord. Medewerkers, artiesten, programmeurs, boekers, wethouders: allemaal werden ze voor de microfoon gesleept om hun favoriete Helling-herinnering op te duikelen en te praten over de identiteit, het geluid, het verleden en de toekomst van het eigenzinnige poppodium. De komende weken zijn de interviews te zien op de socials en website van De Helling.

Er wordt niet alleen teruggeblikt op het verleden, maar ook geproost op de toekomst. En wel met een eigen Farmhouse Blond, gebrouwen door Brouwerij Maximus. De Hellingproef, werd ‘ie gedoopt, en hij smaakt naar De Helling: vernieuwend, fris en boordevol karakter. Het biertje is exclusief verkrijgbaar in De Helling.