Lisette Brouwers x 20 jaar De Helling

‘Deze plek heeft iets wat er bijna niet meer is.’

Een interview met duizendpoot, en onze oud-producent

Producent, tourmanager, stagemanager, artist handler… Lisette Brouwers kent de muziekindustrie als haar broekzak. Tegenwoordig reist ze met acts als popsensatie Son Mieux de Pinkpops en Lowlandsen van ons land af en zorgt ze dat alles daar per-fect geregeld is. Jaren geleden regelde ze ook dingen bij De Helling, als eerste producent na het Tivoli-tijdperk. Met een klein groepje mensen zorgde ze ervoor dat het podium op z’n eigen benen kwam te staan. Hoe kreeg ze dat voor elkaar? En wat is er nou precies zo uniek aan De Helling? We vroegen het Lisette tijdens dit interview!

Wat is jouw relatie met De Helling?

In 2011 had ik mijn eerste show hier als stagemanager, ik werkte toen bij Tivoli Oudegracht. Als er in De Helling meer dan twee bands speelden, werd er een stagemanager heen gestuurd om een dienst te draaien. Zo liep ik hier voor het eerst als medewerker het pand binnen. In 2014 verdween Tivoli Oudegracht en begon ik samen met Ron van der Meer en Pavel Adametz aan de verzelfstandiging van De Helling. Dat was onze opdracht. En ik deed de productie.

Beschrijf De Helling in 20 seconden

De Helling is klein en groot tegelijk. Of je hier nou voor het eerst je kunsten laat zien aan je buren en vrienden, of als gerenommeerde band een try-out doet voor je tour: het kan allemaal. Uitvoeringen van dansscholen met prima ballerina’s, de nacht in dansen tijdens een clubnacht… het spectrum is zo breed. Je kan hier alles doen.

Heb je één allermooiste herinnering aan De Helling?

Dat zijn er echt te veel. Ik heb hier met heel mooie mensen hele mooie dingen gemaakt, geproduceerd en ook veranderd! In het kader van duurzaamheid hebben we bijvoorbeeld een mooie slag geslagen. Maar om één verhaal te kiezen? Dat is onmogelijk… dus die krijg je niet van me!

Als tourmanager zie je natuurlijk enorm veel podia, maar wat maakt De Helling nou uniek?

De Helling heeft iets wat er bijna niet meer is. Je mag hier zijn wie of wat je ook bent. Voor iedereen is hier wat te doen, en het is hier nog rock ‘n roll! Veel gerenoveerde poppodia zijn dat kwijtgeraakt. Die looks en sfeer zijn hier nog steeds.

Welke artiest wil je hier nog een keer zien?

Pffff… Weet je, ik werk al twintig jaar aan de muziekindustrie. Ik heb zó veel bands gezien… Dus om er ééntje te noemen, dat vind ik wel heel lastig!