Levi Smulders x 20 Jaar De Helling

‘Het is gewoon de mooiste zaal van Nederland’

Een interview met onze ex-danceprogrammeur

Al sinds zijn vijftiende is Lévi Smulders kind aan huis bij De Helling. Eerst als stonede puber bij hiphopconcerten, daarna als dj/organisator en de afgelopen zeven jaar was hij onze eerste zelfstandige programmeur. Als danceprogrammeur maakte hij talloze geweldige clubavonden mogelijk en zette hij De Helling op de kaart in de drum & bass-scene. Intussen is Lévi aan een nieuw avontuur begonnen bij de Melkweg, maar hij kwam met alle liefde terug naar de zaal waar het allemaal begon om te praten over drum & bass, de goede oren van zijn tante en die ene onvergetelijke avond bij Cypress Hill.

Weet je nog wanneer je voor het eerst voet in De Helling zette?

Jazeker, dat was ook een van mijn eerste uitgaansavonden. Ik was 15, het was de zomer van 2001. De Helling was toen nog De Vloer. Cypress Hill trad op en ik ging daar met een paar vrienden heen. Als je naar Cypress Hill gaat, moet je natuurlijk goed blowen. Dus dat deden we ook. Toen ik binnenkwam was ik helemaal van de kaart, het was één grote waas. Ik kan me een bong op het podium herinneren, en dat ze shots tequila uitdeelden. En dat het heel tof was!

Werd je toen ook verliefd op het Utrechtse nachtleven?

Nee, eigenlijk niet. Ongeveer tegelijkertijd werd ik aangestoken door het drum & bass-virus. Dat gebeurde bij de allereerste Blackout in Tivoli Oudegracht, en bij Structure hier in de Helling. Daar kwam later Utrecht Massive uit voort. Die feesten hebben een zaadje bij mij geplant, waardoor ik nu hier zit.

Hoe zie je de rol van De Helling op het gebied van drum & bass?

Die is best wel groot, volgens mij! Gedurende haar hele bestaan is De Helling constant een mainstay geweest voor een vernieuwende underground drum & bassstroming. De grootte van de zaal en de kwaliteit van het soundsystem lenen zich gewoon bijzonder goed voor dit genre. Met die geschiedenis heeft De Helling een heel belangrijke plek voor zichzelf veroverd. Ik hoop dat dat nog jaren zo blijft. Ik heb me daar altijd hard voor gemaakt en ik word al enthousiast als ik erover nadenk.

Beschrijf De Helling in 20 seconden

Fucking goed geluid, mijn plek, en het is gewoon de mooiste zaal van Nederland.

Wat is je mooiste herinnering aan De Helling?

Die eerste avond is wel een hele mooie. Ik weet ook nog heel goed dat ik hier voor het eerst draaide. Dat was op een Utrecht Massive-avond, back to back met Taco van Escalation – die is nu chef-kok bij café Saar. Mijn hele familie kwam kijken, mijn vader, moeder, oom en tante… Ik kan me nog herinneren dat ik één mix opfokte en dat mijn tante later zei: ‘één keer ging het mis, hè’, en dat ik toen dacht: ‘zo, die heeft wel goeie oren’. Dat is een mooie herinnering, maar er zijn er zo veel! En die eerste keer met Cypress Hill was ook wel heel bijzonder.

 

De Helling viert 20-jarig bestaan met interviewreeks en eigen speciaalbier

Dit najaar wordt De Helling 20 jaar. Al twee decennia lang vindt de Utrechtse underground z’n weg naar Rotsoord voor tegendraadse muziek, keiharde feesten en een roemrucht geluidssysteem. Dit viert De Helling door middel van een reeks interviews met sleutelfiguren, van medewerkers tot artiesten… en met bier! Niet zomaar bier, maar een speciaal jubileumbiertje, gebrouwen door Brouwerij Maximus.

Een twintigjarig jubileum is natuurlijk een prima reden om eens melancholisch over je schouder te kijken en terug te blikken op de eindeloze lijst van onvergetelijke concerten en stomende clubnachten die zich hier door de jaren afgespeeld hebben. Dit doet De Helling samen met twintig sleutelfiguren. Mensen die belangrijk waren voor het podium, in de breedste zin van het woord. Medewerkers, artiesten, programmeurs, boekers, wethouders: allemaal werden ze voor de microfoon gesleept om hun favoriete Helling-herinnering op te duikelen en te praten over de identiteit, het geluid, het verleden en de toekomst van het eigenzinnige poppodium. De komende weken zijn de interviews te zien op de socials en website van De Helling.

Er wordt niet alleen teruggeblikt op het verleden, maar ook geproost op de toekomst. En wel met een eigen Farmhouse Blond, gebrouwen door Brouwerij Maximus. De Hellingproef, werd ‘ie gedoopt, en hij smaakt naar De Helling: vernieuwend, fris en boordevol karakter. Het biertje is exclusief verkrijgbaar in De Helling.