Jeps Salfischberger x 20 jaar De Helling

Die tent ging helemaal uit z’n dak!

Een interview met de man die 210 shows in De Helling boekte

Ben je weleens bij een punk-, metal- of hardcoreconcert in De Helling geweest? Grote kans dat Jeps Salfischberger dan jouw moshpit mogelijk maakte. Als boeker bij Mojo Concerts zet hij al jarenlang de hardste acts op ons podium neer. 210 stuks, om precies te zijn, waarvan er 35 uitverkochten. Jeps houdt dit allemaal keurig bij in een bestand en begint te glimlachen wanneer ‘ie een paar grote namen opnoemt: Parkway Drive, Bullet For My Valentine, Comeback Kid… Een lijst om trots op te zijn. Maar welke van die talloze shows staan hem nog het meest bij? En wat liet hem maar liefst 210 keer terugkomen naar De Helling? We vroegen het Jeps tijdens een interview.

Je hebt 210 shows in De Helling geboekt. Welke zijn je bijgebleven?

De show van Knocked Loose! Die was hier samen met Comeback Kid. Je zag echt de oude en nieuwe generatie hardcore-kids samenkomen en die tent ging helemaal uit z’n dak! Ik was ook echt aan het genieten. Dat was ook de eerste keer dat ik Knocked Loose zelf live zag, ik was meteen verkocht.

Wat was je allereerste herinnering aan De Helling?

Dat was Summer Darkness! Samen met Tivoli en Cybercase  begon ik een soort gothic-metal-cyber-whatever-festival. Een ‘dark romantic lifestyle festival’, noemden we het toen. De Helling was een van de vaste locaties, net als Tivoli Oudegracht en de binnenstad. Ook hadden we een aantal kerken. We programmeerden overal bands, dat was echt super!

Wat maakt De Helling uniek voor een artiest?

Sowieso het feit dat het in Utrecht ligt. Iedereen ter wereld kent Amsterdam, maar zodra artiesten Utrecht binnenkomen denken ze ‘wauw!’ Niemand verwacht ook een poppodium in dit gedeelte van de stad. Als je dan binnenkomt denk je: wat is dit voor een fantastische plek!? Dat dacht ik ook toen ik hier voor het eerst binnenliep. Ik was Tivoli Oudegracht en EKKO gewend – dat zijn natuurlijk oude zalen – maar hier was alles state of the art. Het is gewoon een zwarte doos, maar heel sfeervol. Aan alle details is gedacht. En waar je ook staat, je kan de band goed zien. Het is klein en compact, maar het heeft alles wat een concertzaal goed maakt.

Wat betekent De Helling voor de stad Utrecht?

Het is een echte inbetween stage. Qua capaciteit is deze zaal perfect voor acts die nog net te klein zijn voor Tivoli, maar eigenlijk al te groot voor EKKO of dB’s. Vanaf hier kun je dan doorgroeien naar grotere zalen.

Kun je De Helling in 20 seconden omschrijven?

Ja, die heb ik opgeschreven. *Haalt A4’tje tevoorschijn*. Wie houdt de tijd bij? Oké, komt ‘ie: Bullet for my Valentine, Boysetsfire, Never Say Die!, Parkway Drive, The Dillinger Escape Plan, Epica, Clawfinger, Satyricon, Delain, Destine, Pain, You Me at Six, Ratt, Owl City, Mayday Parade, Of Mice & Men, Deathstars, Soil, La Dispute, Baroness, God Is An Astronaut, Ill Niño, Comeback Kid, Starset, The Chats, Life of Agony, Diablo Swing Orchestra, Feis.

Dat zegt wel genoeg, hé?

Ja, dat geeft wel aan hoeveel artiesten De Helling als springplank hebben gebruikt. Kijk bijvoorbeeld naar Parkway Drive, dat is nu gewoon een AFAS-act. Zo staan er nog wel een paar acts tussen. Dus, ja. Echt een zaal om trots op te zijn.

Je hebt hier natuurlijk al heel veel acts neergezet, maar staat er nog iemand op je bucketlist?

Een van mijn favoriete bands is Nine Inch Nails. Hoe vet zou het zijn als zo’n band hier komt spelen, wat mij betreft 5 avonden op een rij! Gewoon alle albums spelen voor een select publiek of zo. Dat is volgens mij echt de droom van iedere boeker: een grote act op een kleine locatie neerzetten. Ik zou ook zeggen: meer hardcorebands! Vanwege de locatie kun je hier echt gigantisch mooie punk- en hardcorefeestjes organiseren. Iets waar je ’s middags al begint, en dan 4 of 5 bands achter elkaar. En nog wat geinige dingen met een markt, ofzo. Dat zou ik wel heel vet vinden!

De Helling viert 20-jarig bestaan met interviewreeks en eigen speciaalbier

Dit najaar wordt De Helling 20 jaar. Al twee decennia lang vindt de Utrechtse underground z’n weg naar Rotsoord voor tegendraadse muziek, keiharde feesten en een roemrucht geluidssysteem. Dit viert De Helling door middel van een reeks interviews met sleutelfiguren, van medewerkers tot artiesten… en met bier! Niet zomaar bier, maar een speciaal jubileumbiertje, gebrouwen door Brouwerij Maximus.

Een twintigjarig jubileum is natuurlijk een prima reden om eens melancholisch over je schouder te kijken en terug te blikken op de eindeloze lijst van onvergetelijke concerten en stomende clubnachten die zich hier door de jaren afgespeeld hebben. Dit doet De Helling samen met twintig sleutelfiguren. Mensen die belangrijk waren voor het podium, in de breedste zin van het woord. Medewerkers, artiesten, programmeurs, boekers, wethouders: allemaal werden ze voor de microfoon gesleept om hun favoriete Helling-herinnering op te duikelen en te praten over de identiteit, het geluid, het verleden en de toekomst van het eigenzinnige poppodium. De komende weken zijn de interviews te zien op de socials en website van De Helling.

Er wordt niet alleen teruggeblikt op het verleden, maar ook geproost op de toekomst. En wel met een eigen Farmhouse Blond, gebrouwen door Brouwerij Maximus. De Hellingproef, werd ‘ie gedoopt, en hij smaakt naar De Helling: vernieuwend, fris en boordevol karakter. Het biertje is exclusief verkrijgbaar in De Helling.