Eva Oosters x 20 jaar De Helling:

'Dit is de springplank voor allerlei Utrechts talent.’

Een interview met Utrechts jongste wethouder ooit

Een bruisend nachtleven vol diversiteit en experiment: wie wil dat nou niet? Nou, Eva Oosters in ieder geval wel! Utrechts jongste wethouder ooit zet zich daar namelijk iedere dag keihard voor in. En De Helling speelt daarin volgens haar een cruciale rol. Eva nam plaats op onze prachtige bank om even te kletsen over die rol. We stelden haar een paar vragen over de Utrechtse cultuursector, de nacht en – natuurlijk – De Helling.

Wat is jouw relatie met De Helling? Heb je die?

Jazeker! Op verschillende manieren. Als wethouder heb ik hier de nachtvisie gepresenteerd, dat is een belangrijk plan om de nachtcultuur een extra boost te geven. En als je het dan over nachtcultuur hebt, speelt De Helling daar natuurlijk een heel grote rol in. Dus op die manier als wethouder, maar natuurlijk ook gewoon als bewoner!

Wat is die rol van De Helling in de nachtcultuur?

Het is echt een podium voor nieuw talent. Dit is een van de weinige plekken in Utrecht die daar zoveel ruimte aan biedt. Ik zag nu ook weer Domfest voorbijkomen, een nieuw Utrechts hiphopfestival. Dat krijgt hier ook weer de ruimte om zich hier te ontwikkelen en dingen uit te proberen. Op die manier dient De Helling natuurlijk wel als springplank voor allerlei Utrechts talent. Dat is een hele belangrijke positie.

Weet je nog wanneer je hier voor het eerst was?

Goeie vraag, uuuh, ik denk dat dat een keer bij een oud en nieuw-feestje was. En ik kan me ook nog herinneren dat twee studiegenootjes een dj-duo begonnen, die hebben hier toen ook een paar optredens gegeven – in een uitverkochte zaal! Dat was wel heel bijzonder voor hen. Dat staat me ook nog heel goed bij.

Wat betekent De Helling voor de stad Utrecht?

De Helling betekent heel veel voor de stad. Vooral als je het hebt over het bieden van een podium. Je hebt gewoon niet heel veel presentatiezalen in Utrecht. Sommige zijn heel klein, anderen te groot, en De Helling zit daar precies tussenin. En dat gebruiken ze op een hele mooie manier, door jongeren het heft in handen te laten nemen en zelf te laten programmeren. Dat is echt van enorme waarde om al het talent in Utrecht te laten vliegen. Dus ja, een heel belangrijke rol.

Beschrijf De Helling in 20 seconden

De Helling is een bruisende plek van creatieve mensen. Het vult een enorm gat in de Utrechtse culturele wereld op. In het nachtleven, maar ook als springplank voor nieuw talent.