Casper van Wijngaarden (Waeys) x 20 jaar De Helling

‘ze proberen hier altijd de underground te pushen’

Een interview met het brein achter Rolling In The Deep

Wie De Helling zegt, zegt drum & bass. Van Blackout tot Utreg Massive en van Therapy Sessions tot Reload: veel roemruchte feesten werden hier geboren. Zo ook Rolling In The Deep: het cutting edge bassfeest van Casper van Wijngaarden (dj-alias Waeys). Casper komt al jaren bij De Helling. Om te draaien, keiharde feesten te organiseren en om obscure metalbandjes te checken. We spraken Casper over de plek waar zijn geesteskindje uitgroeide tot een gerenommeerde clubavond. Over het geluid, de scene en crowdsurfende barkrukken.

Weet je nog wanneer je voor het eerst in De Helling kwam?

Dat kan ik me moeilijk herinneren, eerlijk gezegd. Op een editie van Blackout denk ik. Lang geleden dus! Toen we een plek zochten voor ons feest gingen we verschillende venues met elkaar vergelijken, en De Helling sprak ons het meest aan. Zo ben ik hier een beetje terechtgekomen, denk ik.

Wat sprak je zo aan bij De Helling?

De drum & bass-scene is niet gigantisch en we hadden geen enorm budget. We zochten dus iets wat toegankelijk en niet te groot was. De andere venues spraken ons minder aan. Dat waren gewoon clubs, geen poppodia. Ik houd zelf meer van een poppodium, daar is alles toch net iets beter geregeld. Ook de capaciteit van De Helling is perfect voor onze doelgroep. De locatie is goed, en het heeft natuurlijk een goede historie qua drum & bass-feesten. Therapy Sessions, dat soort feesten. Dat zei ook wel iets: dat De Helling blijkbaar openstaat voor deze cultuur.

Hoe zie je de rol van De Helling op het gebied van drum & bass?

Ik denk dat het een belangrijke plek is voor de opkomst van verschillende feesten. Kijk maar naar Blackout, dat begon ook hier en is nu een van de grootste drum & bass-feesten in Nederland. Dat zegt voor mij al heel veel. Maar er is ook ruimte voor kleinere dingen zoals Therapy Sessions – en voor ons, toen we begonnen. De Helling probeert altijd de underground te pushen, en niet alleen in de elektronische muziek. Ik houd ook heel erg van metal, en ik zie hier ook heel veel vette underground-metalbands voorbijkomen. In de metal heb je natuurlijk heel veel grote acts, maar de kleinere bands die ik vet vind staan vaak in De Helling. Dat vind ik nice.

Je hebt hier zelf ook een aantal keer op het podium gestaan, hoe is dat?

Dat voelt altijd als thuiskomen. Je hebt hier vaak een beetje dezelfde mensen, en dat zijn in mijn ervaring mensen die heel erg van de muziek houden en een goede sfeer meenemen. Verder is alles altijd goed geregeld. Aardig personeel, aardige bewaking… dat draagt allemaal bij aan een goede sfeer. Voor toeschouwers en artiesten!

Wat is je mooiste herinnering aan De Helling?

Ik weet wel een grappige, van tijdens Rolling In The Deep: op een gegeven moment nam iemand een barkruk mee vanuit de foyer de zaal in. Die heeft toen uren boven het publiek gezweefd. Steeds opnieuw had iemand ‘m op z’n hoofd. Dat was wel mooi. Een soort crowdsurfende barkruk.

Is er nog een artiest die je graag eens in De Helling wilt zien?

Ja. En toevallig hebben we die al geboekt, haha! Op de komende Rolling In The Deep staat Break, die wil ik echt heel graag zien. Ik weet niet of hij hier ooit al eens heeft gestaan, maar ik weet dat hij bijna nooit in Nederland is. Ik ben heel benieuwd hoe dat uitpakt, met het publiek en het geluidssysteem hier. En het gaat gebeuren!