23 december 2021  ·  Nieuws

De Helling jaarlijst 2021

Het begin van hopelijk een jarenlange traditie: De Helling jaarlijst! 🏆 We blikken terug op een bijzonder jaar en hebben een aantal hoogte- én dieptepunten op een rijtje gezet.

🎸 Concert van het jaar

Oké, het was ook de eerste avond dat we eindelijk die verdomde stoelen kwijt waren en we weer konden staan, maar de Turkse dark-wave act She Past Away maakte het ook wel waar met een fantastisch concert en staat daarom met stip op nummer 1 in onze jaarlijst!

Foto: Anne-Marie van Rijn

 

🌔 Clubavond van het jaar

We mochten ’s nachts he-le-maal niks. Maar dat weerhield ons er niet van om onze clubnachten om te toveren tot clubavonden. Rolling in the Deep was daarbij het absolute hoogtepunt, met een ware dj-booth-onderzeeër waaruit de deep drum & bass klonk.

Foto: Indya Suer

 

📍 Het beste van eigen bodem

Laat het maar aan Utregs finest Ultrastation over om een zittende zaal he-le-maal los te laten gaan op knisperende electro. Dit was voor ons het beste wat de Utrechtse muziekscene ons te bieden had dit jaar.

Foto: Kaka Lee

 

🪑 Foto van het jaar

We hebben bergen werk moeten verzetten om ons festival HE:LEEN dit jaar toch te kunnen organiseren. Uiteindelijk hebben we alles last-minute moeten omgooien naar een seated opstelling. Toen The Resurrection het festival afsloot hield het publiek het echt niet meer. De stoelen gingen aan de kant en we stonden opeens met z’n allen illegaal te dansen. De band was zichtbaar ontroerd en onze crew heeft nog maanden geleefd op de energie die dit moment ons gaf. Deze burgerlijke ongehoorzaamheid was voor ons hét moment van het jaar. Onze huisfotograaf Lisanne Lentink maakte er bovendien een prachtige foto van. By far de foto van het jaar!

Foto: Lisanne Lentink

 

🔜 Meest verplaatste concert

De twijfelachtige eer van meest verplaatste concert gaat naar DOOL. Het concert zou oorspronkelijk al plaatsvinden in 2020, en heeft ondertussen de vierde nieuwe datum te pakken: 13 februari 2022. Fingers crossed!

 

⏭ Meest verplaatste clubavond

Ook de clubavonden moesten het ontgelden. Zo is de dubstepavond Ignition na eindeloos veel verplaatsingen inmiddels volledig geannuleerd. Na vier verschillende headliners te hebben geboekt en steeds nieuwe begrotingen met nieuwe ticketprijzen te hebben gemaakt, werd het zo’n puzzel dat we besloten de boel maar helemaal af te blazen en hopelijk in 2022 met een schone lei te beginnen.

Foto: Kaka Lee

 

🔁 Meeste optredens

Ondanks dat De Helling het grootste deel van het jaar gesloten was of evenementen in aangepaste vorm plaatsvonden, waren sommige artiesten hier niet weg te slaan. Spinvis stond in 2021 liefst vijf keer op onze bühne! In april presenteerde hij drie videoclips in virtual reality en gaf aansluitend een optreden, om vervolgens in augustus terug te komen met een vierdubbele try-out show.

Foto: Paulus van Dorsten

 

❓ Honourable Mention

Le Guess Who? kreeg een harde klap toen letterlijk middenin hun festival nieuwe coronamaatregelen werden aangekondigd en het hele weekend overhoopgehaald moest worden. Wonderbaarlijk genoeg is het ze gelukt om het festival door te laten gaan in gewijzigde vorm. Daarvoor hebben wij niets dan lof en daarmee verdient Le Guess Who? een honourable mention!

Foto: Anne-Marie van Rijn