Geschiedenis

Ons verhaal

De geschiedenis van De Helling start bij de geschiedenis van De Vrije Vloer, een discotheek en popconcertzaal. De Vrije Vloer gaf vanaf 1980 concerten en feesten in een gekraakte zaal onder parkeergarage Paardenveld. In 1995 moest de stichting het pand verlaten, maar de gemeente was van mening dat De Vloer moest blijven bestaan en zocht een nieuwe locatie. In 2000 betrok de stichting een voormalig museumdepot aan Helling 7. In 2003 ging De Vrije Vloer echter failliet door een gebrekkige operatie.

Tivoli, op dat moment gezeteld op de Oudegracht, nam het podium over. In het vrijstaande gebouw aan de Helling kon het geluid harder dan aan de Oudegracht, en omdat het pand specifiek als popzaal was verbouwd, klonk het ook beter. Tivoli de Helling, zoals het podium ging heten, bleek een uitstekende plek voor aanstormend talent, maar ook voor gevestigde en eigenzinnige namen. Tivoli de Helling werd het brutale broertje van Tivoli Oudegracht.

In juni 2014 werd TivoliVredenburg geopend en vertrok Tivoli uit het pand aan de Oudegracht. Ook toen weer vond de gemeente dat De Helling het levendige popklimaat in Utrecht versterkte. Daarom werd besloten Tivoli de Helling te verzelfstandigen. Het podium ging verder onder de naam De Helling.

Rotsoord, de buurt waarin De Helling is gevestigd, was toen nog een industrieterrein net buiten het centrum, maar al snel werd het een nieuwe hotspot in Utrecht, met cafés, restaurants en veel plek voor ambachten. De Helling profiteert daarvan, en ligt nu een bruisend stuk stad.

Naast de functie van baken voor (inter)nationale acts, neemt De Helling als podium een voortrekkersrol in voor lokale talentontwikkeling binnen de stad en de wijk. De Helling heeft een capaciteit van 450 – 500 bezoekers. De intieme optredens die hierdoor ontstaan, zorgen ervoor dat al in de tijd van Tivoli veel artiesten graag naar De Helling komen, ook al kunnen ze veel méér dan 450 – 500 tickets verkopen.

In De Helling treden artiesten op met een eigen signatuur, waarvan een groot deel buiten de gebaande paden opereert. Als je aan De Helling denkt, dan denk je aan het beste soundsystem van de stad: een plek waar je nog echt de bas in je buik voelt. Het is een eigenzinnig baken binnen het culturele leven van de stad en de provincie Utrecht.