Duurzaam

De Helling wordt steeds groener. Je denkt nu vast: yeah, right, weer zo’n greenwashing praatje... Nee, maar echt, onder het mom: niet lullen maar poetsen hebben we stapje voor stapje onze duurzaamheid vergroot. Lees hieronder hoe we dat doen en oordeel zelf.

Projecten

Vastgoedorganisatie Gemeente Utrecht (VGU)

Wij hebben een ambitieuze huisbaas, de Gemeente Utrecht. We staan op hun prioriteitenlijst als ‘Project Energieneutraal Poppodium’. Afgelopen jaren kregen we zonnepanelen en een nieuwe (state-of-the-art) luchtbehandelingsinstallatie.

 

Green Stages

Samen sta je sterker! Verschillende podia in Nederland delen kennis en werken samen om duurzamer te worden in het Covenant Green Stages. Denk hierbij aan plasticvrij, gasloos, energieneutraal en circulair produceren. Hiermee wil de sector, net als wij, de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken. Hieraan zijn specifieke activiteiten gekoppeld, van een nulmeting over het energieverbruik en afvalverwerking tot kennisdeling en personeelsbeleid.

Binnenkort checken zij of we afgelopen jaar ook echt duurzamer zijn geworden. Natuurlijk delen we de resultaten.

 

Zero Waste Expeditie Cultuur

Zero Waste Expeditie Cultuur is een project opgezet door Rijkswaterstaat en de Gemeente Utrecht. Het initiatief heeft als doelstelling het inzichtelijk maken van afvalstromen binnen het bedrijf. Daarna komen we gezamenlijk tot oplossingen en werkwijzen die toegepast en vastgelegd worden in onze organisatie.

Dakhoazen

Geen rooftop concerten voor ons, want er liggen 152 zonnepanelen op ons dak. Hiermee hebben we in 2021 al 29.000 kg CO2-uitstoot vermeden, wat gelijkstaat aan het planten van zo’n 891 bomen.

Ons dak is ook voorzien van een extra isolatielaag met een witte coating. De temperatuur van het dak is daarmee in de zomer gedaald van bijna 60 naar 35 graden. Dat betekent dat het hele pand veel minder snel opwarmt en onze vraag naar koeling – en dus veel energie – aanmerkelijk afneemt. Daarnaast gebruiken we sinds juli 2021 geen gas meer.

Frisse lucht

Don’t look up. Nou, wij doen dat liever wel met ons nieuwe klimaatplafond en luchtbehandelingsinstallatie. Het nieuwe systeem maakt gebruik van warmtepompen en PCM-panelen. In deze panelen wordt warmte opgeslagen voor later gebruik en het zorgt voor een constante temperatuur en het leidde tot het vaarwel zeggen van ons gasabonnement. Op de gehele bovenverdieping is een klimaatplafond geplaatst met PCM-panelen. Zo houden we onze clubnachten lekker koel en onze seated concerten warm.

Zusterpark nationaal park utrechtse heuvelrug

De Helling is een zusterpark van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Zij hebben geregeld dat er binnenkort inheemse planten geplaatst worden aan de waterkant van ons gebouw. Inheemse planten komen van nature voor in Nederland en zijn erg belangrijk voor de biodiversiteit. De inheemse planten staan onder druk door verstedelijking en intensieve landbouw. Insecten als bijen en vlinders lijden hieronder. Door het plaatsen van de deze planten geven we biodiversiteit een kleine impuls.

licht: 75% ledverlichting

We hebben stappen gezet om het energieverbruik terug te dringen door zoveel mogelijk verlichting en apparaten met een hoog energieconsumptie te vervangen voor zuinigere varianten. 75% van de verlichting bestaat uit ledverlichting en bijna alle lampen in de zaal zijn vervangen door ledlampen.

Inkoop: biologisch, fairtrade, lokaal en nationaal

Aan de bar worden er verschillende biologische dranken geschonken, zoals de wijnen. Ook de thee is biologisch én Fairtrade. De koffie die wij schenken komt van The Village Coffee, een lokale koffiezaak uit Utrecht, waar kwaliteit en origine van producten voorop staat. De koffie die backstage aangeboden wordt is van het merk Miko, die het Fairtradelabel draagt. Voor de melk in je cappuccino hebben we ook een vegan optie beschikbaar.

Onze sappen zijn gemaakt van honderd procent fruit en de bieren die je kunt drinken bij De Helling zijn grotendeels lokaal en nationaal. Speciaalbier proberen wij altijd uit de regio te halen.

afval: zeg nee tegen onnodige producten

De Helling probeert zo min mogelijk afval binnen te krijgen, zodat er zo min mogelijk afval verwerkt hoeft te worden (refuse). Denk bijvoorbeeld aan het weigeren van plastic wat maar één keer gebruikt kan worden, zoals plastic rietjes.

leveranciers: dutch cups en ab inbev

We werken samen met de hardcups leverancier Dutch Cups. Naast het gebruik van glas wordt er gebruik gemaakt van 100% recyclebare hardcups om drinken in te schenken. Deze zijn afwasbaar en meerdere malen te gebruiken. Bekers die beschadigd zijn worden door de leverancier ingenomen en vervolgens gebruikt om weer nieuwe bekers te produceren.

AB InBev levert ons bier. Ook zij hebben hoge duurzaamheidsambities, wat goed aansluit bij de ambities van De Helling.