Le Guess Who?

A Celebration of Sound

Met als ondertitel “A Celebration of Sound” wordt Le Guess Who? beschouwd als een van de meest vooruitstrevende festivals ter wereld. Le Guess Who? staat in het teken van grensverleggende geluiden die je op andere plekken niet of nauwelijks te horen krijgt, maar die nieuwe perspectieven bieden op wat mogelijk is binnen de muziek.

Le Guess Who? keert van 9-12 november 2023 terug naar Utrecht voor de zestiende festivaleditie. Vier dagen lang neemt Le Guess Who? de stad over met shows van meer dan 150 artiesten die optreden in popzalen, theaters, kerken, werfkelders en clubs.

Een veelgeprezen kenmerk van het festival is het jaarlijks uitnodigen van baanbrekende artiesten om hun eigen speciale programma’s samen te stellen, met een persoonlijke selectie van hun inspiraties en gelijkgestemde artiesten. Tijdens Le Guess Who? 2023 worden programma’s gecureerd door mastering engineer Heba Kadry; de Caribisch-Belgische componist en muzikant Nala Sinephro; Slauson Malone 1, die de raakvlakken tussen popmuziek en performancekunst onderzoekt; en de Engels-Franse avant-popgroep Stereolab die wordt geprezen als een van de invloedrijkste en eigenzinnigste bands van de jaren 90.

Op het programma vind je verder optredens van o.a. de Israëlische zanger, muzikant en producer Dudu Tassa & componist en gitarist Jonny Greenwood (Radiohead, The Smile) die hun album Jarak Qaribak presenteren; een exclusieve, eenmalige show van black midi performing The Beatles; pianist, componist en arrangeur João Donato, die een ongeëvenaarde invloed heeft gehad op de ontwikkeling van bossa nova en Braziliaanse jazz, en die zijn 90e verjaardag viert op het festival; het veelgeprezen en baanbrekende psychedelische dub ensemble African Head Charge; de Britse elektronische artiest James Holden; en Tunesische DJ Deena Abdelwahed die haar nieuwe album Jbal Rrsas presenteert.