Arlette de Jong x 20 jaar De Helling
‘We zijn echt een thuis geworden voor de hardere genres’
Een interview met onze directeur
Toen wij in 2003 onze deuren openden, werkte Arlette de Jong nog als marketeer bij Tivoli. Rotsoord was toen nog een kille, onbegaanbare wildernis aan de rand van de wereld. Om mensen toch de barre tocht naar De Helling te laten maken, verzon Arlette een leugentje om bestwil. Nu – twintig jaar later – is Arlette onze directeur, en reizen Utrechters nog steeds massaal af naar Rotsoord om hier hun favoriete acts te zien of de zon op te dansen. We spraken Arlette over hoe De Helling uitgroeide tot de plek die het vandaag is. Van ‘het brutale broertje van Tivoli’ tot dé thuisbasis van de Utrechtse onderstroom.
Weet je nog wanneer je voor het eerst in De Helling was?
Jazeker! Ik werkte toen als marketeer bij Tivoli. We hadden toen net Tivoli De Helling geopend, en dat was bij het concert van Michael Franti. Het was hier nog echt een afgelegen industrieterrein, en Utrecht voelde nog een stuk kleiner die tijd. Het voelde dus echt als het uiteinde van de stad hier. We hadden als openingscampagne dat het maar twaalf minuten lopen was van Tivoli Oudegracht naar De Helling, om mensen aan te sporen om hiernaartoe te komen. We hadden het uitgemeten, het was eigenlijk 17 minuten. Sorry mensen, haha! We hadden een magneet gemaakt in de vorm van een pijl met daarop de hele route uitgetekend, zodat iedereen wist hoe je er moest komen. Zo afgelegen voelde het op dat moment. Dat is niet meer voor te stellen!
Lukte het een beetje om de mensen hierheen te krijgen?
Ja! In die jaren groeide het echt uit tot het brutale broertje van Tivoli. Ik denk dat we dat profiel nog steeds hebben, van de rauwe randjes van de onderstroom. Dat doen we nog steeds goed. We zijn echt een thuis geworden voor de hardere genres, ook al hebben we daarnaast natuurlijk een heel breed programma.
Hoe heeft De Helling zich ontwikkeld de afgelopen 20 jaar?
De Helling heeft een heel goed geluid, en kan tot laat in de nacht doorgaan. Daarmee zijn we redelijk uniek in Utrecht. Hele kwetsbare singer-songwriters kunnen hier terecht, maar ook acts in de hardere genres. Drum & bass, harde techno, metal… Het kan allemaal heel goed in deze zaal. Zodra je binnenkomt word je echt ondergedompeld in dat geluid. Of het nou zacht of hard is, je voelt het. Dat maakt De Helling uniek, en ons programmaprofiel past daar denk ik heel goed bij.
Beschrijf De Helling in 20 seconden
De rauwe randjes van de onderstroom. We zijn er echt voor de niches en groepen die niet echt hun plek hebben in Utrecht. We hebben bijvoorbeeld 90’s Alternative en Slapen Kan Altijd Nog, waar zestigers staan te dansen, maar we hebben ook Rolling in the Deep, Resonant en binnenkort ook BreakOut voor de jongste studenten.
Welke artiest zou je hier nog heel graag willen zien?
Hij komt natuurlijk nooit, maar als ik zelf iemand hier op het podium mag zetten is het Thom Yorke. Als hij hier met één van zijn sideprojects heen zou komen, ben ik de gelukkigste persoon op deze aarde.
20 jaar De Helling
Al 20 jaar voor de onderstroom
De programmeurs
Een interview met Tom Strik, Dave Coenen en Joep Smeets
Tibor de Jong & Floris Kivits
VR-makers | ‘Je hoeft hier nooit bang te zijn om uit te glijden.’
Eva Oosters
Wethouder | 'Dit is de springplank voor allerlei Utrechts talent.’
Áslaug
Artiest | ‘Utrecht heeft een leuke scene, maar het mag nog meer groeien’
Sytse Wils en Johan Gijsen
Oud programmeurs | 'De rock ‘n roll is hier nooit weggegaan’