The Sound Undercover

Een eerbetoon aan The Sound

Inmiddels is het alweer 35 jaar geleden dat de legendarische Britse newwaveband The Sound werd ontbonden. Begin jaren tachtig werd The Sound nog beschouwd als de beste Post-Punk band van het moment. Op commercieel gebied werd ze links en rechts ingehaald door bands als U2, The Cure en labelgenoot Echo & The Bunnyman. Voor velen is The Sound nog altijd dé nummer 1 (naast Joy Division) van de jaren tachtig. Voor zanger Erny Green (oa zanger in Joy Division Undercover) geldt dit ook en ziet een grote wens in vervulling gaan met de aankomende tribute tour.

Samen met de andere leden van Joy Division Undercover (behlave gitarist Henk Koorn) zal hij een uitgebreide set spelen met nummers van de eerste drie albums (Jeopardy, From The Lions Mouth en All Fall Down). Denk bijvoorbeeld aan de Post Punk anthems ‘Missiles’ en ‘Winning’, waarbij de eerste het lijflied werd van een hele generatie die zich destijds verzette tegen de opkomst van kernwapens. De tributeband bestaat naast zanger Erny Green uit Rempe Kooij (gitaar), Thijs Heij (Keyboards), Edwin Oranje (Bas) en Gerald Roerdinkveldboom (Drums).

Britse newwaveband The Sound bestond van 1979 to 1987. Oprichter, zanger en medesongwriter Adrian Borland pleegde op 26 april 1999 zelfmoord.

Voor het concert van The Sound Undercover wordt de documentaire Walking In The Opposite Direction vertoont.

Gemaakt door de Nederlandse documentairemaker Jean-Paul van Mierlo en regisseur Marc Waltman. Een prachtige inkijk in de hoogtijdagen van The Sound en in het leven van zanger Adrian Borland (1957-1999) in het bijzonder. Op 41-jarige leeftijd pleegde hij, die steeds meer last kreeg van een schizofrene aandoening zelfmoord. Walking In The Opposite Direction, vernoemd naar een van Borlands songs, doet zijn levensverhaal uit de doeken aan de hand van zeldzaam archief materiaal, interviews met voormalige bandleden en muziekcritici, en gesprekken met zijn vader en vriendinnen. Adrian Borland zelf vertelt zijn eigen versie via zijn songs.

Line-up

  • 20:00-21:30 Documentaire Walking In The Opposite Direction
  • 21.35-23.00 The Sound Undercover